De Mørkeblå Lillakvinder i Villakvartererne.

 

 

 

Komponisten Jexper Holmens nye opera "De mørkeblå lillakvinder i villakvartererne", skrevet til en libretto af Jesper Lützhøft får sin premiere d. 30. maj kl. 20.00
i KoncertKirken på Blågårds Plads i København.
Premieren er en del af KLANG-festivalen, der er Danmarks største festival for samtidsmusik.
Forestillingen sættes i scene af den unge Freja Friberg Lyme og dirigeres af Eirik Haukaas Ødegaard.
Der spilles 4 gange - udover premieren er det d. 31. maj kl. 20.00 - den 1. juni kl. 20.00 og d. 2. juni kl 12.00 !

Medvirkende:

Adele: Nana Bugge Rasmussen
Leon: Jakob Bloch Jespersen
Beatrice: Johanne Højlund
Erika: Idil Alpsoy
Enrique: David Kragh Danving
Sanger i radioen: Steffen Bruun


Synops:

De mørkeblå lillakvinder i villakvartererne

Adele bor med Leon; men der er noget galt. Adele skaber en del katastrofer omkring sig. Skønt hun er både sød og livlig laver hun underligt flegmatisk ubehagelige ting som at slå små dyr ihjel, skolde sin søster mm.

 

Scene 1 - I haven

Naboen/Havemanden Enrique og hans kone Erika arbejder i Adele og Leons have. Adele kommer ud og spørger Enrique om han har set hendes fugl.

Adele er sød og munter; men det synes som om Adele har kværket fuglen; men måske mener hun har ladet den flyve. Hendes søster Beatrice kommer forbi med en lille gave og vil fortælle hende noget hun har læst

 

Scene 2 - I huset

Beatrice fortæller om en skrækkelig historie om en kvinde der begærer en mand så meget at hun vil slå ham ihjel for at have ham i al evighed for sig selv.

Da hun tilsyneladende spørger til et barn, hælder Adele kogende vand over hendes hånd.

 

Scene 3 - I Huset

Leon kommer hjem - vil ind og se til ?(barnet?); men Adele holder ham tilbage med utilslørede erotiske opfordringer. De elsker. Bagefter går de i seng i mørke for ikke at vække den lille

 

Scene 4  - I soveværelset

Vi vågner ved lyden af barnegråd, og da lyset tændes, ser vi at det er Adele, der græder.

Leon trøster hende, og hun synger om det, hun har drømt.

Det slutter som tvetydig duet - da Leon lægger sig igen, mærker han, at han ligger på noget. Han finder en kniv i sengen.

 

Scene 5 - I haven

Adele i haven næste morgen. Hun flagrer rundt som en sommerfugl. En blåfugl.

Enrique og Erika går og snakker sammen om deres liv og deres børn og menneskenes fremtid, imens de luger lidt eller klipper en busk ned. Erika taler tysk - oftest replikker fra Wagner ...

På et tidspunkt, da Erika nævner noget om et barn, snurrer Adele forbi og rammer Erika i hovedet med en hånd, hun lige når at knytte: Erika bæres besvimet bort

 

Scene 6

Adele er alene i haven, da Erika og Enrique er gået hjem. Hun sidder med nogle ærter - enten bælger hun nogle, eller vi ser hende hælde nogen fra en pose el. lign ud på en tallerken. Hun synger om prinsessen på ærten - at intet kan holdes skjult - Hun går hen til en bunke blade og hiver en død kat frem. En lille kælen sang til missen (utvetydigt og klam erotisk) Hun klipper knurhårene af den og lægger den tilbage.

Hun synger om knurhårenes kvaliteter som altgennemtrængende og skærende, mens hun stikker knurhårene ind i ærterne. Hun er mindst tre personer i denne scene.

 

Scene 7 - I Huset

Leon kommer hjem og får serveret sin aftensmad med ærter. Adele siger hun har spist.

Beatrice kommer på sent besøg. Det antydes at hun troede Adele ikke var hjemme. Hun overnatter i stuen.

 

Scene 8 - I soveværelset

Det er nat. Vi hører barnegråd, og da lyset tændes er det Leon der græder p.gr.a. stærke smerter i maven. Beatrice vågner også og kommer løbende. Hun sætter sig på sengekanten og mærker Leon på panden og halsen og slår dynen til side for at se på hans mave.

Adele bliver rasende - skubber  Beatrice så hun slår hovedet og besvimer – Adele sætter ild til huset, tænder radioen, der spiller en popsang, og låser døren udefra.

 

Scene 9 - I haven

Adele står og ser på branden - med ryggen til os.

Erika og Enrique kommer løbende i nattøj og synger usammenhængende om altings forgængelighed, om slægten der stopper, om at vide ting på forhånd.

På et tidspunkt vender Adele sig om og hæver sit barn - som vi nu ser for første gang - op i armene - triumferende. Erika og Enrique fatter ikke hvad de ser - og Adele synger en stille vuggevise for barnet - med den indbyggede forfærdelighed at nu skal de to være sammen altid - Bare os to alene, mit barn ...

 

Billetter:

https://billetto.dk/e/de-morkebla-lillakvinder-i-villakvartererne-billetter-349399

 

Download libretto her